140 години от смъртта на ген. Едуард Иванович Тотлебен.

  • 01.07.2024

Генерал Едуард Иванович Тотлебен е роден на 8.05.1818 г. в Митава, Курландия, част от Руската империя. Учи в Петербургското военно-инженерно училище. Талантлив руски военен инженер, добил голяма слава и известност още през Кримската война 1853-1855 г. Неговото име е свързано със знаменитата отбрана на Севастопол. Забележителни успехи като военен инженер постига и през Руско-турската война 1877-1878 г.
След първите успехи на руската армия в България, Плевен е първият град, който спира стремителното настъпление на турската армия. Трите щурма на руската армия завършват с неуспех. В този критичен момент руското командване взема решение да блокира града и за тази цел с бърза телеграма, подписана лично от императора, генерал Е. Тотлебен е призван да се яви в щаба на действащата армия. Той е назначен септември 1877 година за помощник началник щаб на Западния отряд. В деня на пристигането му в село Горна Студена се състои военен съвет, на който Тотлебен защитава своята хипотеза за блокиране на турските сили в Плевен.
На 28 ноември 1878 година Осман паша се опитва да пробие блокадния пръстен, но отстъпва и капитулира. Генералът от инженерните войски Е. Тотлебен скромно отбелязва „Не аз победих Осман, а гладът.”.
След пленяването на Западната османска армия е началник на Източния отряд. След войната, от април 1878г./януари 1879 г., е главнокомандващ на Действащата руска армия
Награждаван е с висшия руски орден „Свети Георги” II степен и орден „Св. Андрей Первозваний”.
През 1879 година, по случай 25 годишнината от бомбардировката на Севастопол през Кримската война, получава титлата „граф” и е назначен за член на Държавния съвет.
Силна е и признателността на България към ген. Тотлебен. Неговото име носят улици, площади и населени места.
През 1882 година заминава на лечение в Германия, където на 1 юли 1884 година умира. Останките му са погребани в Братското гробище на Севастопол при падналите защитници на града по време на Кримската война.
Разгърнем ли страниците на историята на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. до името на Тотлебен почти винаги е прибавено „защитникът на Севастопол и победителят при Плевен”.

Даниела Дерешка-уредник в РВИМ-Плевен