Европейската инициатива „Нощ в музея”

  • 07.05.2024

„Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
11 май 2024 г. 19.00 – 24.00 ч.
Вход свободен!

И тази година Регионален военноисторически музей – Плевен се включва в Европейската инициатива „Нощ в музея”, част от празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – празник на град Плевен!

„Нощта” ще започне с прекрасните изпълнения на трима изключителни музиканти инструменталисти – Формация „ГеоМарЧаЛо”. 
Името на формацията е съставено от части от имената на музикантите. Това са: Георги Милтиядов, диригент, пианист, композитор и аранжор – едно от най-обещаващите млади имена в България, Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония, Лора Табакова – виолончелистка с множество концертни изяви у нас и в чужбина. Тази вечер заедно с „ГЕОМАРЧАЛО”, на барабаните ще бъде Николай Колев, който свири ударни инструменти в Плевенска филхармония, барабанист е на рок група „Криминале”, която утре ще отбележи 25 г. от създаването си на площад „Възраждане”. В Плевен и страната, Николай Колев е известен и като журналист в националното Дарик радио!

Веднага след концерта на формация ГЕОМАРЧАЛО, Панорама „Плевенска Епопея 1877 г.” отваря свободно врати за посетители!

Какво могат да видят жителите и гостите на Плевен, освен постоянната експозиция на музея?

Във фоайето е експонирана изложбата „Реликви на Апостола” с материали от фондовете на Регионален исторически музей – В.Търново и Регионален исторически музей – Ловеч, която дава възможност да се докоснем до някои от съхранените лични вещи на Апостола на свободата. Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ-Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски”, която в 18 постера проследява целият изминат път – от възникването на идеята в началото на ХХ в. до наши дни. Откакто на 19 февруари 1954 г. отваря врати, Музей „Васил Левски“ сменя две сгради, а експозицията му е преработвана четири пъти. Изложбата „Реликви на Апостола” може да се разгледа до 30 май 2024 г.

В залата за временни експозиции се намира изложбата „Съхранените спомени за войната“. Сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Във витрини са експонирани културни ценности от фонда на РВИМ-Плевен: вестник „Илюстровани лондонски новини“ от 12/24 януари 1878 г., отразяващ победата при Плевен; „Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 г.“, лични вещи на граф Н. П. Игнатиев, два оригинални портрета на император Александър II, две оригинални хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на РВИМ-Плевен, която традиционно предизвиква голям интерес и грабва вниманието на посетителите.

Партньори на Регионален военноисторически музей – Плевен и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар, а ученици от Професионалната гимназия но туризъм „Алеко Константинов” Плевен ще участват в организацията на посещението!

Членове на регионален клуб „Традиция” Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще ни помогнат да се потопим в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея 1877 г..

Уважаеми жители и гости на град Плевен, „Нощ в музея” дава прекрасна възможност безплатно да (пре) откриете за себе си постоянната експозиция на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, да разгледате временните изложби в музея и да се насладите на виртуозните изпълнения на формация ГЕОМАРЧАЛО!

Заповядайте! Очакваме ви!