Скобелев парк – музей

Паметник на културата с национално значение

Мемориален парк-музей създаден в периода 1904–1907 г. по инициатива на Комитета „Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов. Паркът е разположен в югозападната част на Плевен, на мястото, където се сражава отрядът на ген. М. Д. Скобелев и където се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11–12 септември 1877 г. При Зелените възвишения загиват около 6 500 души от 13–хилядния отряд на ген. М. Д. Скобелев. Оттогава долината, в която тече Зеленогорският ручей, носи името „Мъртвата долина”.

В центъра на парка е изградена братска могила – костница, където се съхраняват костите на героите, загинали на бойното поле при Плевен по време на ІІІ-я щурм на 11-12 септември 1877 г. Върху нея са поставени руски и турски оръдия, а на върха – Георгиевски кръст за храброст. В центъра на костницата е положен мраморен саркофаг с костите на загинали руски воини от отряда на ген. М. Д. Скобелев. В мраморни медальони върху стените са изписани имената на полковете, сражавали се в отряда на ген. М. Д. Скобелев на 11 и 12 септември 1877 г.

В непосредствена близост до костницата се намира реставрираният турски редут „Исса ага”. Девет братски могили и паметници, разположени на редута и до него, увековечават паметта на героите от боевете при Плевен.

Паркът е изграден с дарения от българския народ. В началото на парка са поставени бюст на ген. М. Д. Скобелев и паметна плоча с текст за изграждането на парка. Главният вход е оформен с дула на руски оръдия. От двете страни на входа са поставени 24-фунтови оръдия от състава на батареята при командния пункт на Александър ІІ на позициите при с. Радишево. Оградата е изпълнена през 1904 г. по проект на инж. майор Селяновски, а през 1907 г е преустроена по проект на П. Деянов. Паркът е изграден по план на Ж. Лошо, управител на княжеските паркове в София и изпълнен от Д. Гюлеметов. Главната алея е покрита с разноцветни речни камъчета във вид на мозайка с мотиви на българска национална шевица. Оригинални оръдия от Руско-турската война 1877-1878 г. са подредени в батареи около братската могила-костница и при главната алея на парка.

Скобелев парк е тържествено открит заедно с къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” и параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” на 16 септември 1907 г. в присъствието на българския княз Фердинанд І, височайши гости от Русия министри, депутати, граждани и гости на града. От 1908 до 1932 г. в Скобелев парк се намира управлението на Военноисторическите къщи музеи, мемориални паркове и паметници в България.

Обектът работи по заявка на тел. 064/ 83 02 51

 • Входни такси:

  Граждани - 3,00 лв
  Граждани над 65 г. - 2,00 лв
  Ученици - 2,00 лв
  За хора с увреждания, деца от интернати и социални домове  - безплатно
  Деца до 7 години - безплатно

  Беседи:
  Екскурзоводска беседа на български език – 4,00 лв
  Екскурзоводска беседа на чужд език - 6,00 лв
  Екскурзоводска беседа на български език с превод - 5,00 лв

Google Map
 • Country
 • Address
  Скобелев парк, ул. „Генерал Владимир Вазов“, Плевен, България
 • Phone Number
  064/ 83 02 51
 • Email Address
  panoramapleven@gmail.com
 • Website
 • Social Media Sites