Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Паметник на културата с национално значение

По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 град Плевен става център на най-продължителните и драматични сражения, останали в историята като Плевенска епопея 1877 г. След пет месечни кръвопролитни боеве победата е извоювана с цената на 31 000 убити и ранени войници и офицери от многонационалната руска имперска армия и 4500 от румънската.

За увековечаване паметта на героите от плевенската епопея Комитетът „Цар освободител Александър II” взема решение за издигане в Плевен на параклис-мавзолей. През 1903 е обявен конкурс за проект на мавзолея. Първа награда не се присъжда, втора награда печели проект с мото „Цар Освободител“ на архитект Пенчо Койчев.

На 24 април 1903 година тържествено е положен основният камък на мавзолея. Строителството възлиза на 300000 златни лева, събрани от дарения и държавни средства. Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” е открит тържествено на 16 септември 1907 г. На церемонията присъстват българският княз Фердинанд I, Великият княз Владимир Александрович, български политици, общественици, участници във войната.

Мавзолеят в Плевен е забележителен исторически и архитектурен паметник, построен в български църковен стил, с елементи от византийската архитектура.

Сградата е кръстокуполна.  Централният купол е висок 24 метра и завършва с железен ажурен кръст. От северната и южната страна на мавзолея са поставени мемориални гранитни плочи, с названията на руските и румънски полкове, имената на офицерите и броя на войниците, загинали в боевете за Плевен. Оградата е от масивни дялани каменни блокове, украсена с гюлета и снаряди. Върху колоните се извисяват 16 броя 6/8 дюймови руски крепостни обсадни оръдия – мортири.

Вечният огън е запален по повод 90 години от освобождението на България.

Входната врата е резбована от проф. Ян Травницки. В люнета над входа е поставен орелеф „Св. Георги Победоносец”, дело на скулптора Жеко Спиридонов.

С голяма художествена стойност е иконостасът – изящно творение на резбарското и иконописното изкуство, изработен от проф. Ян Травницки. Иконите са рисувани от известните български живописци проф. Антон Митов и проф. Иван Мърквичка. В ляво от царските двери са „Богородица с младенеца” и „Св. Георги Победоносец на  проф. Иван Мърквичка. В дясно са иконите на проф. Антон Митов – „Исус Христос” и „Св. Александър Невски”.

Под сводовете на храмовото помещение са поставени изящни гипсови главички на херувими, работа на скулптора проф. Марин Василев.

По случай 100 годишнината от освобождението на Плевен стените в храмовото помещение са изписани с фигурални композиции в техника мокро фреско от художника Иван Кожухаров.

Под храмовото помещение в криптата са поставени три мраморни саркофага с кости на загинали воини от многонационалната руска и румънска армия. В мемориален пръстен с надпис „Слава вам освободители“ е вграден Георгиевски кръст за храброст.

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” завинаги променя облика на Плевен и се превръща в емблема и символ на града.

 • Работно време:

  Вторник до събота
  9:00 – 12:00 ч. и от 12:30 до 17:30 ч.

  Почивен ден: неделя и понеделник

 • Входни такси:

  - за ученици, студенти – 3,00 лв
  -граждани над 65 г. - 4,00 лв
  - за граждани - 5,00 лв
  - за деца до 7 г.- безплатно
  - За хора с увреждания, деца от интернати и социални домове - безплатно

  Семеен билет (двама родители с до 3 деца – 7 до 18 г.) - 8,00 лв
  Семеен билет (един родител с до 3 деца – 7-18 г.) - 5,00 лв

  Беседа:

  2.1 Екскурзоводска беседа на български език - 6,00 лв

  2.2. Екскурзоводска беседа на чужд език - 10,00 лв

  2.3. Екскурзоводска беседа на български език с превод - 8,00 лв

  Заснемане с фотоапарат или телефон - 10,00 лв

  Заснемане с видеокамера или телефон - 20,00 лв

  Безплатен вход – всеки последен вторник от месеца

Google Map
 • Country
 • Address
  Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец", площад „Възраждане“, Плевен, България
 • Phone Number
  064/830-033
 • Email Address
  panoramapleven@gmail.com
 • Website
 • Social Media Sites