Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”

Паметник на културата с национално значение

Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” е една от Военноисторическите къщи музеи създадени през 1907 година по инициатива на Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”.

Къщата на плевенския търговец Иван  Вацов е построена в навечерието на Руско-турската война 1877-1878 г. и по това време е една от най-хубавите в града. С богатата си вътрешна уредба е типичен пример за възрожденски градски бит. На 11 декември 1877 г. в този дом е посрещнат тържествено руският император Александър ІІ, от името на плевенските граждани му е връчен благодарствен адрес и в присъствието на Великия княз Николай Николаевич, румънския княз Карол І, руския военен министър Милютин и видни руски генерали той се среща с пленения турски маршал Осман паша.

От 12 до 22 декември 1877 г. в къщата живее  и работи първият военен губернатор на освободения Плевен – ген. М. Д. Скобелев.

В експозицията са представени: хусарска униформа на император Александър ІІ, лични вещи на ген. М. Д. Скобелев – перостойка, перодръжка и папка с кожена подвързия;  мебели от обзавеждането в дома на сем. Вацови, ХІХ в.

Възстановена е автентичната уредба в стаята за гости, където е посрещнат император Александър ІІ. Къщата е с рисувани тавани и тапети – виенски стил. Таваните в две от стаите са оригинални, а тапетите са възстановени по запазени оригинални елементи.

При създаването на музея  /1904-1907 г./ около него се оформя красив парк с оригинална ограда с вградени дула на руски оръдия, цеви на пушки, щикове, саби, гранати и инженерно имущество, дарени от руското военно министерство.

Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”  е официално открита на 16 септември 1907 г. в присъствието на българския княз Фердинанд І, Великия  княз Владимир Александрович, Великата княгиня Мария Павловна, генерали и офицери, участници във войната, министри, депутати, членове на комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, поборници и опълченци, гости и граждани на Плевен.

Открита експозиция в парка: батареи от 9 и 24-ф. руски оръдия, 1877 г. и бюстове на: император Александър ІІ, скулптор проф. Жеко Спиридонов; ген. М. Д. Скобелев, княз Н. Николаевич и ген. Е. И. Тотлебен – скулптор А. Спасов; ген. Кристодор Черкез, скулптор Константин Балъческу и др.

 

 • Работно време:

  Лятно работно време (1 април - 31 октомври)

  вторник до събота
  9:00 – 12:00 ч., 12:30 – 17:30 ч.

  Почивeн ден: неделя и понеделник

 • Входни такси:

  - за ученици и студенти - 3,00
  - за граждани - 5,00
  -за граждани над 65 г. -4,00
  - за деца до 7 г. - безплатно

  Семеен билет (двама родители с до 3 деца – 7 до 18 г.) с включена беседа - 8,00
  Семеен билет (един родител с до 3 деца – 7-18 г.) с включена беседа - 5,00

  Беседа:
  4.1 Екскурзоводска беседа на български език - 6,00
  4.2. Екскурзоводска беседа на чужд език - 10,00
  4.3. Екскурзоводска беседа на български език с превод - 8,00

  Заснемане с фотоапарат - 7,00
  Заснемане с видеокамера - 20,00

  Безплатен вход – всеки последен вторник от месеца

Google Map
 • Country
 • Address
  Къща-музей Цар Освободител Александър II, ул. „Васил Левски“ 157, Плевен, България
 • Phone Number
  064/834 558
 • Email Address
  panoramapleven@gmail.com
 • Website
 • Social Media Sites