logo

Съобщение

Работно време обекти РВИМ - Плевен:
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще работят на 30 април, 1, 4, 5 и 6 май 2021 г.

Къща музей „Цар Освободител Александър II” ще работи на 30 април, 4 и 5 май 2021 г.

На 2 и 3 май 2021 г. обектите на Регионален военноисторически музей – Плевен няма да работят

Месец Aвгуст 2015 г. Реставрация на 9 паметници-братски могили на загинали воини
 Със съдействието на Военноисторически музеи Плевен, Генералното консулство на Руската федерация в гр.Русе възложи на плевенската фирма „Ремонтстрой 98” АД реставрацията на 9 паметници-братски могили на загинали руски воини и офицери по време на Плевенската епопея 1877 г. Ремонтно възстановителните дейности възлизат на 15 143 лв., като срокът за изпълнение е до края на месец септември 2015 г.


 Сред архитектурно-скулптурните паметници от Руско-турската война 1877/78 г., обект на проекта са: братски могили на загинали руски офицери и войници от 117-ти пехотен Ярославски и 118 пехотен Шуйски полкове, братски могили на загинали руски воини при Третия щурм на Плевен от 2-а бригада на 16-та пехотна дивизия, братска могила на загинали воини при Първия щурм на  Плевен от 19-ти пехотен Костромски полк, братски могили на загинали воини при Първия и Втория щурм на  Плевен от 19-ти пехотен Костромски, 20-ти пехотен Галицки и 17-ти пехотен Архангелогородски полкове.


 Ремонтно-възстановителните дейности са част от мащабния проект на Военноисторически музеи Плевен „Слава-памет”, благодарение на който в последните почти две десетилетия бяха обновени редица музейни обекти, паметници и братски могили от структурата на институцията в Община Плевен. Един от приоритетите по този проект е привличането на извънбюджетни средства не само за ремонтни дейности, но и за провеждането на различни  музейни прояви.