logo

Съобщение

Работно време обекти РВИМ - Плевен:
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще работят на 30 април, 1, 4, 5 и 6 май 2021 г.

Къща музей „Цар Освободител Александър II” ще работи на 30 април, 4 и 5 май 2021 г.

На 2 и 3 май 2021 г. обектите на Регионален военноисторически музей – Плевен няма да работят

11 април 2013 г. - Уникална реликва – оригинално писмо на Васил Левски показват ВИМ Плевен
    Актьорът от Плевенския драматичен театър Веселин Плачков, на който е поверена ролята на Апостола на свободата във филма на режисьора Максим Генчев, посети Военноисторически музеи – Плевен. Той се запозна с една безценна реликва, частица от епистоларното наследство на Апостола – писмо на Левски до Христо Иванов Големия, с дата 4 август 1872 г.    „Откакто ти се даде упълномощението, гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от тебе си да я уважаваш!
    Честитя ви венчаванието и ,дай боже – на добре!...”
    Така започва краткото писмо до един от най-верните сподвижници в революционното дело на Левски. Написано е ясно и точно, в характерния за Левски лаконичен стил с уважение и строгост  към кореспондента.    Актьорът се докосна до писмото с надежда, че всеки нов детайл от делото на Левски, с който се запознава, ще го доближи още повече към изграждането на един пълнокръвен и автентичен художествен образ на гениалния революционер.