logo

Съобщение

Работно време обекти РВИМ - Плевен:
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще работят на 30 април, 1, 4, 5 и 6 май 2021 г.

Къща музей „Цар Освободител Александър II” ще работи на 30 април, 4 и 5 май 2021 г.

На 2 и 3 май 2021 г. обектите на Регионален военноисторически музей – Плевен няма да работят

10 декември 2011 г. - Историческа възстановка „Връщане Сабята на Осман паша”
    Тържествата по честването на 10 декември и 134–та годишнина от освобождението на Плевен завършиха с проведената в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” Историческа възстановка „Връщане Сабята на Осман паша”. Историческият спектакъл ни припомни един от най-важните моменти от новата история на град Плевен: ден първи от свободата след петвековното османско владичество, който може да бъде наречен „ден първи от победния марш на Освобождението”.

    Възстановката, която се провежда за първи път, се организира от Дирекция „Военно-исторически музеи” Плевен, Регионален клуб Традиция „Васил Ганчев–Войводата”, Национално дружество „Традиция”, Ротари клуб Плевен–Центрум и Северняшки ансамбъл- Плевен.

    Проявата предизвика очаквано голям интерес и събра стотици граждани и гости на Плевен.  Намеренията на организаторите са тези прояви, които се приемат с ентусиазъм, да продължат и в бъдеще.