logo

Съобщение

Работно време обекти РВИМ - Плевен:
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще работят на 30 април, 1, 4, 5 и 6 май 2021 г.

Къща музей „Цар Освободител Александър II” ще работи на 30 април, 4 и 5 май 2021 г.

На 2 и 3 май 2021 г. обектите на Регионален военноисторически музей – Плевен няма да работят

7 декември 2010г. - Представяне на Сборник Военноисторически музеи том І
    В навечерието на 10 декември - Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 133 – та годишнина от Освобождението на града в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се състоя представянето на две нови издания - първата част на Сборник Военноисторически музеи и книгата „Легендарна слава и несбъднати надежди: Генерал Скобелев” от вицепрезидента на Международния скобелевски комитет Владилен Гусаров.    Гости на проявата бяха зам.-кметът на Община Плевен д-р Валентин Матеев, директорът на Дома на Москва в София Борис Громов, председателят на Българския скобелевски комитет Никола Инджов и Людмила Писарева, преводач на книгата за Скобелев.    Организираната от Община Плевен и Дирекция “Военноисторически музеи” проява започна с прекрасното акапелно изпълнение на песента „Окол Плевен” от Северняшкия ансамбъл за песни и танци.
    Първата част на Сборник Военноисторически музеи представи директорът на Дирекция “Военноисторически музеи” ст.н.с. д-р Милко Аспарухов.    Г-н Никола Инджов и г-жа Людмила Писарева запознаха присъстващите с книгата „Легендарна слава и несбъднати надежди: Генерал Скобелев” от вицепрезидента на Международния скобелевски комитет Владилен Гусаров. На руския пазар книгата излиза през 2001 г., а през тази година излиза в превод и на български език. В нея се проследява родословното дърво на Скобелеви, започвайки от легендарния генерал Иван Никитич Скобелев - дядо на Белия генерал, генерал Дмитрий Иванович Скобелев - баща и сестрите Надежда Дмитриевна Белоселска-Белозерска, Олга Дмитриевна Шереметиева и Зинаида Дмитриевна Романовска - Лейхтембергска (графиня Богарне). Книгата разглежда въпроси около промените в политическата обстановка и влиянието им за съхраняване паметта за делото на един от най-талантливите руски пълководци. Разгледани са и някои от по-старите издания за Скобелев и техният принос за историческата наука. Книгата осветлява по-подробно дейността на първите Скобелевски комитети, организирани от сестрата на генерала - Надежда Дмитриевна.