logo

Скобелев парк музей

През 1898 г. на общинска сесия се разглежда състоянието на руските паметници от Освободителната война, предлагат се мерки за възстановяването им и за съхраняване костите на руските и румънски войни, загинали в боевете за Плевен. По същото време Асоциацията на българските поборници и опълченци учредява специален комитет, на който се възлага поддръжката на съществуващите паметници от войната и изграждането на нови, в знак на благодарност към руския народ и император Александър ІІ. Инициативата е подкрепена от държавните институции и от целия български народ. На юг от града, на бившето бойно поле, където вече се издигат няколко руски паметника е отпуснат терен за изграждане на мемориален парк на името на ген. М.Д. Скобелев.

Благоустройството започва през 1905 г. Изграждат се артилерийски батареи, малко езерце, възстановява се   редута “Исса-ага”, построява се костница, в която са приютени част от костите на загиналите.

Скобелев парк е тържествено осветен заедно с къща музей “Цар Освободител Александър ІІ” и параклис-мавзолей “Свети Георги Победоносец” на 3 септември 1907 г. в присъствието на височайши гости от Русия, българския държавен глава княз Фердинанд І, министри, депутати и множество граждани. В парка военното министерство изгражда къща за музей на ген. Скобелев, където живее и работи председателят на Комитета “Цар Освободител Александър ІІ” Стоян Заимов - революционер, заточеник, мемоарист и общественик.

Работно време:

Лятно (1 май – 30 септември):

9.30 – 12.00 ч. 12.30 – 18.00 ч.

Зимно(1 октомври – 30 април):

9.00 – 12.00 ч.12.30 – 17.00 ч.

Почивен ден – неделя и понеделник

Вход свободен

Телефон за контакти: 064/83-02 51

 


Братска могила костница
Братска могила костница
Батарея
Батарея от руски 24-фунтови оръдия
Братски могили
Братски могили на загиналите офицери от 5-ти пехотен Калужки и 6-ти Либавски полк