logo

Добре дошли
Image
Доц. д-р Милко Аспарухов Директор на Военноисторически музеи – Плевен
    Плевен по право се смята за град паметник и град музей. В такъв го превръща Руско-турската война от 1877-1878 г., върнала България на политическата карта на Европа и света. В хода на войната Плевен придобива голямо военно, политическо и стратегическо значение, а Плевенската епопея се превръща в един от най-важните моменти в историята му. По своята продължителност, по броя на участващите войски и по дадените жертви сраженията при Плевен са от най-мащабните събития в Освободителната война, изиграли решаваща роля за нейния ход и победоносен изход. Никому неизвестното дотогава градче през 1877 г. фокусира вниманието, вълненията, надеждите и възторзите на световната общественост. Свободата започва от Плевен – от калните траншеи, от непревземаемите му редути, от бойните полета, обилно напоени с кръв. След победата мъдрата оценка на плевенчани за събитията е изразена във връчения на руския император Александър ІІ благодарствен адрес: “Освобождението на Плевен – това е зората на освобождението на древна България”.
  Военноисторически музеи – Плевен, една от първите музейни институции на Следосвобожденска България, отворила врати още през 1907 г., вече век събира, съхранява, изучава и популяризира културно-историческото наследство на Руско-турската война от 1877-1878 г. Днес в структурата им са 9 музея и 166 паметника. Колекциите от оригинални униформи, оръжия, литографии, ордени и медали, монети, както и от нагръдни метални икони, походни олтари и кръстове, сантиментални находки от бойните полета край Плевен, са част от богатите им експозиции. Чрез тях оживява картината на епичните сражения. И специалистът и масовият зрител намират в оригиналните експонати всичко онова, което допълва представите им за грандиозния сблъсък между двете империи.
  С построяването на бойното поле край Плевен, в района на днешния “Скобелев парк”, на панорама “Плевенска епопея 1877 г.”, уникален за европейския югоизток паметник, се получава синхрон между реалното събитие и неговото художествено отражение. На платното оживяват бойни сцени, а навън е естественият ландшафт, същата местност, приютила в десет братски могили костите на загиналите. Живописната част на Панорамата е допълнена с експонати, които с автентичния си вид засилват ефекта от видяното и я превръщат в Панорама музей.
  Добре дошли в сайта на Военноисторически музеи - Плевен. Вие сте наши желани гости. Висококвалифицираните специалисти на институцията представят пред вас музейните експозиции, чрез които ще получите богата информация за Руско-турската война от 1877-1878 г., ще се запознаете с уникални паметници от епохата, които ще предизвикат интереса ви и ще обогатят вашите знания.

Доц. д-р Милко Аспарухов
Директор на Военноисторически музеи - Плевен