logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
23 юли 2010 г. - Възстановяване на паметника на загиналите воини от 123-ти пехотен Козловски полк
    Дирекция “Военно-исторически музеи” – Плевен работи по дългосрочен проект за възстановяване на застрашени от разрушаване архитектурно-скулптурни паметници от Руско-турската война 1877/78 г. и извършването на ремонтно-възстановителни дейности по тях.
    Със средства на Руското Генерално консулство в гр.Русе, през м.юли 2010 г. се извърши основен ремонт на паметника братска могила на загиналите руски воини от 123-ти пехотен Козловски полк при с.Гривица по време на втория щурм на Плевен.
    Паметникът се намира в местността “Кудренско бърдо”, на 1 км северозападно от село Гривица, непосредствено до запазения и до сега Пензенски люнет. Издигнат е на бойното поле през далечната 1879 г. по време на Временното руско управление.
    От надписните плочи се разбира, че братската могила приютява костите на поручик Феофил Андреевич Пилецкий и на 43 нижни чинове, убити по време на Втория щурм за гр.Плевен на 18 юли 1877 г.
    На изток от Плевен, при село Гривица се водят ожесточени боеве още от месец юли 1877 г. В района се сражава и 123-ти пехотен Козловски полк от 31-а пехотна дивизия от ІХ армейски корпус на руската армия. Полкът включва запасни нижни чинове от Воронежка губерния /Русия/ и Келецка /Полша/.
    При опит за кражба на масивния метален кръст паметникът е силно разрушен в горната си част. В резултат на атмосферните условия мазилката по долната пирамидална част е обрушена, а циментовата замазка – напукана.
    Цялостното възстановяване на паметника-строителните дейности, изработката на плочите и кръста извърши фирма Ремонтстрой - 98- АД.
Image
След ремонта
Image
Преди ремонта