logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
30 юни 2009г. - Нови контакти с потомци на участници в Руско-турската война
Image
Заглавната страница на изданието
    През последните месеци контакт с музейните специалисти на Дирекция  „Военно-исторически музеи” - Плевен осъществиха потомци на участници в събитията при Плевен по време на Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. Един от тях е Аркадий Карпов, който понастоящем живее в Хелзинки, Финландия. Братът на неговата баба Николай Болдирев е  женен за дъщерята на генерал Василий Николаевич Лавров, командир на лейбгвардейски Финландски полк. В боя при село Горни Дъбник на 12/24 октомври 1877г. генерал Лавров е тежко ранен и умира от раните си на 14/26 октомври на 39-годишна възраст. През 1950-54 г. на мястото на бойните действия е устроен парк, носещ неговото име. Аркадий Карпов изпрати снимки на  неизвестно в България издание с писма на генерал Лавров от България, адресирани до жена му.
    Преписка се води и с Наталия Герен, потомка на Николай Николаевич Пороженко. 23-годишният поручик Пороженко от лейбгвардейски Финландски полк загива при село Горни Дъбник в битката на 12/24 октомври 1877г. На бойното поле край селото, в днешния парк „В.Н.Лавров”, се издига и негов паметник. Преписката с г-жа Герен ще допълни и обогати информацията за поручик Пороженко.