logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

18 май 2009г. - Европейска инициатива „Нощ в музея”
    На 18 май 2009 г., за трети пореден път, Военноисторически музеи Плевен участваха в европейската инициатива „Нощ в музея”. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и къща музей „Цар Освободител Александър ІІ"  отвориха свободно врати за посетители от 19.00 ч. до 23.00 ч.    В знаковата за Плевен къща музей „Цар Освободител Александър ІІ"  се откри изложбата „Уникални реликви на българското възраждане и националноосвободителните борби”. За пръв път в Плевен гостуват три безценни реликви от Българското Възраждане - сабята на Г.С.Раковски, пушката на войводата П.Хитов и Главното знаме на панагюрските въстаници, извезано от Райна Попгеоргиева. Изложбата се организира с любезното съдействие на Регионален исторически музей - Русе и Исторически музей -Панагюрище.
    Изложбата е поредната проява от голям експозиционен проект на Военноисторически музеи, целящ да представи на гражданите на Плевен част от богатото културно-историческо наследство от епохата на Българското Възраждане.  Тя ще гостува в Плевен до края на месец май.
    В „Нощта” през залите на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” преминаха над 1600 посетители. Вълнуващи спомени остави концертът на барда Милен Тотев, който изпълни незабравими и популярни песни на Булат Окуджава.
    И тази година най-голям интерес предизвика представянето на хладно и огнестрелно оръжие от Руско-турската война 1877 г.