logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
18 май 2009г. - Европейска инициатива „Нощ в музея”
    На 18 май 2009 г., за трети пореден път, Военноисторически музеи Плевен участваха в европейската инициатива „Нощ в музея”. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и къща музей „Цар Освободител Александър ІІ"  отвориха свободно врати за посетители от 19.00 ч. до 23.00 ч.    В знаковата за Плевен къща музей „Цар Освободител Александър ІІ"  се откри изложбата „Уникални реликви на българското възраждане и националноосвободителните борби”. За пръв път в Плевен гостуват три безценни реликви от Българското Възраждане - сабята на Г.С.Раковски, пушката на войводата П.Хитов и Главното знаме на панагюрските въстаници, извезано от Райна Попгеоргиева. Изложбата се организира с любезното съдействие на Регионален исторически музей - Русе и Исторически музей -Панагюрище.
    Изложбата е поредната проява от голям експозиционен проект на Военноисторически музеи, целящ да представи на гражданите на Плевен част от богатото културно-историческо наследство от епохата на Българското Възраждане.  Тя ще гостува в Плевен до края на месец май.
    В „Нощта” през залите на панорама „Плевенска епопея 1877 г.” преминаха над 1600 посетители. Вълнуващи спомени остави концертът на барда Милен Тотев, който изпълни незабравими и популярни песни на Булат Окуджава.
    И тази година най-голям интерес предизвика представянето на хладно и огнестрелно оръжие от Руско-турската война 1877 г.