logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
10 декември 2008г. - Гостува иконата Владимирската Божия майка от Спасо-Евфимиевия манастир
Image
ИКОНА “ВЛАДИМИРСКАТА БОЖИЯ МАЙКА ” ОТ СПАСО-ЕВФИМИЕВИЯ МАНАСТИР, ГРАД СУЗДАЛ
  По повод 10 декември 2008 г. в Плевен гостува Държавният  Владимиро - Суздалски историко-архитектурен и художествен музей – резерват с икона  с образа на  Владимирската  Божия майка от Спасо-Евфимиевия манастир,  град Суздал, Руска федерация. На 10 декември  в параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец”  хиляди граждани на Плевен се поклониха пред нея.
    Спасо-Евфимиевия манастир в град Суздал е основан през 1352 година в северните покрайнини на града от суздалско-нижегородския княз Борис Константинович. Пръв настоятел на манастира става преподобният Евфимий Суздалски. През  XVII век манастирът е един от най-големите в Русия. Съществуващият ансамбъл от манастирски сгради се оформя през XVI-XVII век.Обширната манастирска територия е обградена с крепостна стена с 12 кули. Манастирският комплекс е в списъка на световното културно –историческо наследство на Юнеско.
    През 1967г. е предаден на Владимиро-Суздалския музей-резерват.
    В манастира са открити 10 исторически и художествени експозиции, в една от които е показана музейната колекция от икони,  приета да се нарича “късна руска иконопис”.
    Образите на Богородица с допрян до страната и младенец са известни във византийското изкуство от ІХ-Х век. Най-разпространеният вариант е с изобразяването на младенеца Христос, който се притиска към лика на Богородица и я прегръща. Към този тип се отнася националната руска светиня – древната икона “Владимирската Богородица” от ХІІ век, донесена в Русия около 1130 година (сега се съхранява в Държавната Третяковска галерия). Дълго време тази икона се намира в гр. Владимир и получава названието Владимирска. Почитането на иконата на Владимирската Богородица е широко разпространено през всички периоди от руската история.
    Иконата “Владимирска Божия майка” е един от ценните експонати в музейната сбирка на Държавния Владимиро-Суздалски историко-архитектурен и художествен музей-резерват, гр. Владимир, Руска федерация.  Тя е изографисана в края на ХVІІІ век. На бледо-зеления фон в средата на иконата е изобразена Богородица с младенеца, който се притиска с бузата си към наведената й глава. Иконата се отличава с изтънчената си рисунка, нежните бледо-жълтеникави и розови нюанси, изисканата цветова гама.
    Предполага се, че иконата е нарисувана в Палех, един от местните иконописни центрове.

Image

Image

Image