logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
23 май 2008г. – Изложба “Реликви от бойните полета при Плевен 1877 г.
    На 23 май 2008 г., в навечерието на деня на българската просвета и култура и славянската писменост, в църквата “Св.Мъченица Татиана” при Московския Държавен университет “М.В.Ломоносов”, се откри изложбата на Плевенските Военноисторически музеи “Реликви от бойните полета при Плевен 1877 г.”, която е  под патронажа на  Посланика на Република България в Руската федерация и Кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски. Изложбата представя нагръдни икони, походни олтари и кръстчета от полесраженията на Плевенската епопея 1877 г., богослужебна утвар от походната църква на Главнокомандващия руската армия Велики княз Николай Николаевич и оригиналните проекти, участващи в  специално обявения  от общонародния комитет “Цар Освободител Александър ІІ” международен конкурс през 1903 г. за изграждане на Мавзолей в Плевен.
    На церемонията присъстваха Извънредният и Пълномощен посланик на Република България в Русия  Пламен Грозданов, ректорът на Московския държавен университет  академик Виктор Садовничи,  представители на Руската патриаршия, дипломати, сенатори, посланици, служители на Министерството на Външните работи на Руската федерация и много граждани.
    Епископ Броницкий  Амвросий с 15 свещеници  и голям църковен хор отслужиха панихида в памет на загиналите при Плевен войни от многонационалната руска имперска армия.
  Приветственото слово  и благословията на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий ІІ към организаторите, участниците и гостите на изложбота, прочете викарият на Светейшия Патриарх, епископ Броницкий Амвросий. Директорът на Военноисторическите музеи Милко Аспарухов запозна присъстващите със събитията при Плевен от 1877 г., с поздравителния адрес на кмета на Община Плевен и  представи изложбата.
    Тази поредна проява  на Военноисторическите музеи  в руската столица се превърна в голямо културно събитие,  широко  отразено в медийното пространство.  Тя ще продължи до 6 юни 2008 г.
    Кадри от изложбата: