logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
10 декември 2007г. – Изложба “30 години от създаването на Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”
  Дирекция ”Военно-исторически музеи” - Плевен експонира поредната изложба на открито в парка на къща музей ”Цар Освободител Александър ІІ”, посветена на 30 годишнината от създаването на панорама ”Плевенска епопея 1877 г.”. 12 табла отразяват моменти от изграждането на единствения по рода си паметник в Европейския югоизток, изглед от първата панорама, посветена на Плевенската епопея на худ. Филипото от 1882 г., снимки на някои от по-известните панорами в света и др.
 По повод 130 години от освобождението на Плевен, в криптата на параклис-мавзолей ”Св. Георги Победоносец” по инициатива на република Молдова бе поставена плоча, в памет на загиналите за освобождението на Плевен през 1877 г. молдовски доброволци, чиито автори са арх. Серджиус Чиокану и скулптор – Йоан Греку. Плочата бе тържествено открита от президентите на Република Молдова и Република България Владимир Воронин и Георги Първанов.
 По повод Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение и 130 годишнината от Плевенската епопея, на посещение в града бе председателят на Народното събрание на Република България г-н Георги Пирински. Той посети Военноисторическите музеи и Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”. Господин Пирински връчи почетен плакет на Народното събрание на къща музей “Цар Освободител Александър ІІ”, във връзка със стогодишния юбилей на музея.
 От 7-ми до 11-ти декември 2007 г. официални гости на Община Плевен и Дирекция ”Военно-исторически музеи” бяха Любов Юриевна Котелкина, зам. генерален директор на Държавния Владимиро-Суздалски историко-архитектурен и художествен музей-резерват и Николай Андрианович Морозов, зав. Исторически отдел на музея. Гостите се запознаха с историческите забележителности в София, Плевен и Велико Търново и взеха участие в тържествата по повод 130 годишнината от Плевенската епопея.
    Част от изложбата :


Почетният плакет на Народното събрание: