logo

14 май 2022 г. Нощ в музея
 Европейската инициатива започна с концерт на Северняшки ансамбъл за песни и танци „Иван Вълев” Плевен, пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

 Посетителите имаха възможност да разгледат временна изложба „Колекция оръжие – дарение от Владимир и Виолета Гуричеви”. Владимир Михайлович Гуричев – един от най-големите дарители на Регионален военноисторически музей – Плевен. 
 На 26 юли 2017 г., по повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, семейство Виолетка и Владимир Гуричеви даряват на Община Плевен 28 творби на Николай Василиевич Овечкин. Кметът на град Плевен Георг Спартански  предава на Регионален военноисторически музей - Плевен колекцията от картини, които са обособени като постоянна изложба в Панорамата. След смъртта на Владимир Гуричев на 24 май 2020 г., съпругата му Виолетка Гуричева изпълнява неговата воля оръжейната колекция да не се дели и да се дари на Регионален военноисторически музей – Плевен.  Дарението е предадено на музея на 1 септември 2020 г.