logo

2 - 10 март 2022 г. Изложба Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение
 По повод Националния празник на България – 3 март Регионален военноисторически музей – Плевен представя в Къща музей „Цар Освободител Александър II” изложба посветена на 144 години от Освобождението на България и 115 години от откриването на Военноисторическите музеи в Плевен.
 Изложбата включва 35 експоната от фонда на РВИМ-Плевен, свързани с дейността на Комитет „Цар Освободител Александър II”. 


 Комитетът е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател е избран Стоян Заимов, членове са видни политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци. 
 В периода 1903-1907 г. Комитет „Цар Освободител Александър II” изгражда Военноисторическите къщи музеи, паметници и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена. Създадени като мемориални музеи, посветени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г., в памет на загиналите за Освобождението на България.


 В изложбата са представени оригинални документи, снимки и лични вещи на Стоян Заимов - ръкопис на Заимов „Зараждане на мисълта за създаване на Комитет „Цар Освободител Александър II”, Устав на Комитет „Цар Освободител Александър II”,  Възвание на Комитета към всички градски и общински кметове, платежни документи за набиране средства за изграждане на музеите. В страната се учредяват над 500 клона на Комитета. 
 В експозицията са представени награди и лични вещи на Стоян Заимов: ордени  „За гражданска заслуга” – IV степен, „Св. Анна” II степен, „Св. Станислав” I и II степен, грамота, дивит, мастилница, писалка и др.


 Военноисторическите музеи са първата музейна институция, създадена в нова  България с подкрепата на Княз Фердинанд I, българското правителство и цялата българска общественост.