logo

11 септември 2021 г. - 144 години от Третия щурм за превземането на Плевен
На 11 септември 2021 г. се навършват 144 години от Третия щурм за превземането на Плевен по време на Руско-турската война 1877–1878 г. и Плевенската епопея – 11 и 12 септември 1877 година. 
По покана на Кмета на град Плевен Георг Спартански, гости на традиционната възпоменателна церемония бяха Румен Радев, президент на Република България и Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Руската Федерация в България.На церемонията присъстваха Областният управител на област Плевен Марио Тодоров, Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, представители на военни формирования, служители на общинска и областна администрации, колегията на Регионален военноисторически музей - Плевен, много граждани и гости на Плевен. 


Плевенски свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите за свободата на Плевен и България.
 
Слова по повод 144 години от Третия щурм за превземането на Плевен на 11 и 12 септември 1877 г. произнесоха Кметът на град Плевен Георг Спартански и Президентът на Република България Румен Радев. В словото си президентът Радев отбеляза, че „Името на града е символ на героизъм и саможертва, и се извисява редом до легендарната Шипка. А обсадата на Плевен наричаме епопея. И като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство, и като героизъм… Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея. И ние трябва да не забравяме никога цената на Свободата. А цената е висока. Хиляди са жертвите и долината остава с името Мъртвата долина…
Плевен се превърна в град мемориал. Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите…“.Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на президента на Република България Румен Радев, Община Плевен, Областен управител, депутати, държавни и обществени организации, Регионален военноисторически музей - Плевен, граждани.

По-късно в Панорама „Плевенска епопея 1877“ Румен Радев връчи Почетния знак на Президента на отговорните за построяването на историческия монумент – Андрей Романов, кмет на Плевен 1971-1979 г. и двамата проектанти на Панорамата арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева. 

Държавният глава се срещна със служители на Регионален военноисторически музей – Плевен.