logo

3 - 18 март 2021 г. Изложба по проект „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобoждение"
 По повод Националния празник на България – 3 март, Регионален военноисторически музей – Плевен представя в Къща музей „Цар Освободител Александър II” изложба посветена на 143 години от Освобождението на България. Изложбата включва 14 експоната от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен. Акцент в изложбата са кремъчни и капсулни пистолети, оръжия с предно пълнене, използвани в националноосвободителните борби от поколения българи – хайдути, четници, въстаници. Кремъчните пушки и пистолети са основното въоръжение през Априлското въстание от 1876 г.


 Сред експонатите са и неотменните аксесоари на оръжието с предно пълнене – 2 барутника от рог и кожа и кутийка за барутни фишеци.
В изложбата са представени още – мастилница и павур за ракия – лични вещи на Никола Кръстев Койнов. Той е от с. Летница и доживява до 90 годишна възраст.  Никола  Койнов участва в четата на Филип Тотю по време на Сръбско-турската война 1876 г. Малко известен факт е, че в помощ на сръбската армия се създават чети, предвождани от най-прославените български войводи Панайот Хитов, Филип Тотю, Цеко Петков, Ильо Марков, Симо Соколов, Тодор Велков, Христо Македонски и др.
 Експонат с лична история е и огниво, направено от ковано желязо с богата орнаментация. Принадлежало е на  ковача Цоко Генчов, от с. Черни Вит (обл. Ловеч). Преди Освобождението на България той изработва оръжия за въстаниците.
 Представените експонати в изложбата са част от богатото културно-историческо наследство от периода на Българското възраждане.