logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
9 декември 2019 г. Изложба „90 години от рождението на Н. В. Овечкин”
 През 2019 г. се навършват 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин – Народен художник на Руската Федерация, автор на художествения проект за Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и ръководител на колектива от 11 руски и 2 български художници, изписали живописните платна в панорамата. За участие в създаването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Н. В. Овечкин е удостоен с орден „Народна Република България I степен” и званието „Почетен гражданин на Плевен. 


 Във връзка с тържественото отбелязване на 90 годишния юбилей на Н. В. Овечкин в навечерието на 142 години от Освобождението на Плевен в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е представена изложба, организирана от Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен, с участието на Новочеркаския музей за история на Донското казачество, гр. Новочеркаск, Ростовска област, Руска федерация.  Изложбата представя снимки на картини, ескизи от работния процес по създаване картините и живописните платна в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, картини на Н. В. Овечкин от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество, вещи и предмети на Н. В. Овечкин от колекциите на Регионален военноисторически музей-Плевен.  Изложбата откриха Георг Спартански – кмет на Община Плевен и Емилия Зорнишка – директор на Регионален военноисторически музей - Плевен. 
 На тържеството присъстваха Татяна Божинова - зам.областен управител на Област Плевен, Мартин Митев - председател на Общински съвет Плевен, Андрей Романов – кмет на Община Плевен при изграждането на Панорамата, Румен Петков и Петко Цолов – кметове на Плевен, арх. Пламена Цачева – един от авторите на архитектурния проект на Панорамата, Огнян Бояджиев – син на художника Христо Бояджиев, Стефка Григорова – началник Отдел „Култура” в Община Плевен, представители на Областната и Общинска администрация, представители на военните формирования в гр. Плевен и в гр. Долна Митрополия, представители на Руската православна църква, делегации от побратимени на Плевен градове – Ростов на Дон, Русия, Браила - Румъния и Плоцк - Полша, участници в изграждането на Панорамата, ученици и много гости. 
 На тържеството присъстваха Княз Никита Лобанов – Ростовски, Виолета Гуричева и Иван Атанасов, скулптор – дарители на Панорамата.
 Изложбата включва над 90 броя експонати - ескизи и етюди към картините и живописните платна в Панорамата, фотоси на фрагменти от живописното платно в зала Панорама с бележки и подпис на Овечкин, снимки на етюди и портрети рисувани от Овечкин за Диорама „Восстание казацкой бедноты на Сечи в 1768 году”, Украйна, о. Хортица и снимки на ексизи за други диорами, както и етюди от българския бит и снимки на Овечкин от различни събития. В изложбата са представени палитра и четки, с които е рисувал Н. В. Овечкин в Панорамата, тубички с маслени бои, въглен за рисуване, парченце от лененото платно в зала Панорама преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и негови лични вещи.
 Тържеството бе открито с изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. 


 След откриването на изложбата бе представен документален филм за историята на създаването на Панорамата, заснет през 2017 г. по повод 140 години Плевенска епопея 1877 г. и 40 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
По повод 90-та годишнина от рождението на Н. В. Овечкин, автор на художествения проект за Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и ръководител на колектива от 11 руски и 2 български художници, изписали живописните платна в панорамата, плевенският скулптор Иван Атанасов дари на РВИМ-Плевен изработена от него скулптурна глава портрет на Н. В. Овечкин.