logo

6 декември 2019 г. РВИМ - Плевен получи ценно дарение
 На 6 декември 2019 г. Регионален военноисторически музей – Плевен получи ценно дарение -  реплика на Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен Госпожа Райна Стефанова връчи ушитото от нея знаме на госпожа Емилия Зорнишка – директор на Регионален военноисторически музей.
 Връчването на знамето се състоя в Заключителна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. 
Оригиналното знаме е изработено от плевенчани по повод  освобождението на Плевен на 10 декември 1877 г. Победата при Плевен има решаващо значение за победоносния край на Руско-турската война 1877 – 1878 г.  Гражданите на Плевен подаряват Възпоменателното знаме на Плевенска № 16 пеша дружина през ноември 1878 г. Командирът на дружината иска разрешение да получи знамето за знаме на дружината, получава разрешение знамето да се използва само като почетен знак, на който не се отдават военни почести. Знамето е прибрано в двореца преди връчването на формените знамена на дружините. Плевенска № 16 пеша дружина е формирана в Плевен през август 1878 г., подчинена е на западния военен отдел. От 21 декември 1879 г. дружината се установява на гарнизон в Шумен, от януари 1881 г. се премества в Провадия, а от август – във Варна. От 1884 г. влиза в състава на 8-ми пехотен Приморски полк.


 Оригиналното Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен се съхранява във фонда на Националния военноисторически музей в град София.