logo

17 октомври 2019 г. Изложба за император Николай II
 На 17 октомври 2019 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ беше открита  изложба за последния руски император Николай II. Тя е дело на фотографа-художник Дмитрий Остроумов по повод 100-годишнината от гибелта на последния руски император Николай II и семейството му.  Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София организира нейното експониране  през 2018 г. в Руския културно-информационен център в София, а през януари - февруари 2019 г. в централната изложбена зала в Гоце Делчев.


 На откриването на изложбата присъстваха архимандрит Васиян, настоятел на Подворието и официален представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София, протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, д-р Татяна Бондар, представител на настоятеля на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, Емилия Зорнишка – директор на Регионален военноисторически музей – Плевен и колегията на музея, представители на СУБ клон Плевен, на Съюза на военноинвалидите, читалище „Съгласие”, ученици от ПГ по туризъм „Ал.Константинов”, общественици и граждани. Експозицията бе представена от д-р Татяна Бондар, представител на настоятеля на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, която запозна присъстващите с историята на семейството на Николай II и фамилия Романови.  


 Изложбата представя редки снимки и копия на интересни исторически документи, които проследяват важни моменти от живота на Николай II и неговото семейство. Последният руски монарх е начело на държавата в един от най-кризисните периоди от нейната история. Николай Втори и императрица Александра имат четири дъщери и един син – престолонаследникът Алексей.  Всички те заедно с четиримата им придворни са разстреляни през 1918 година в Екатерининбург, където живеят след абдикацията на императора през март 1917 година. За многото страдания, претърпени от царското семейство през последните 17 месеца и мъченическата им смърт те са канонизирани от Руската православна църква през 2000 година. 


 Емилия Зорнишка запозна присъстващите с темата за Николай II и Военноисторическите къщи музеи и паметници в Плевен и България. Те са открити през 1907 г. и представят дарени от руското военно министерство, с благословията на император Николай II, предмети, картини, оръжия, артилерийско имущество и други материали. Емилия Зорнишка разказа историята на албума „Спомен от войната”, с който РВИМ-Плевен участва в изложбата. Албумът се съхранява във фонда на музея.