logo

10 май 2019 г. Изложба по Национален проект „Аз съм Българка”
 Във връзка с Празника на Плевен 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019, на 10 май 2019 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе открита изложба по Национален проект „Аз съм Българка”.  Автор на изложбата е фотографът Радослав Първанов. 
 На събитието присъстваха Мартин Митев – председател на Общински съвет – Плевен, Георг Спартански – Кмет на Община Плевен, Емилия Зорнишка – Директор на Регионален военноисторически музей – Плевен, Радослав Първанов – фотограф и автор на изложбата, Росица Денчева – момичето, което участва в заснемането на забележителностите в Плевен, ученици и много граждани. Снимките представени в изложбата „Аз съм Българка!“, заснети пред историческите символи на Плевен и знакови обекти в града, са втора част на авторския проект, заснети през 2018 г.
 Емилия Зорнишка – Директор на РВИМ-Плевен приветства гостите на проявата и благодари на автора за родолюбивата идея да покаже красотата на българската природа, историческите паметници и традиции на България, чрез одухотвореното присъствие на Българката в тях. Г-н Спартански поздрави Радослав Първанов за енергията, усилията и времето, които е посветил за създаването на тази изложба и представи автора на проекта - съвременен млад човек, но вече доказан професионалист, с новаторски идеи и голяма воля да ги реализира, който заслужава адмирации.  След изключителния успех на националния проект, миналото лято изложбата напуска пределите на страната, за да участва в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България” и Седмицата на фотографията в Милано. 


 Целта на Национален проект „Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Авторът специално изписва Българка с главно „Б”. Тезата на автора на изложбата е, че „Фолклорните модели са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия”.


 Изложбата включва 28 табла с фотоси и снимки от заснети знакови места в  Плевен - Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър II” и снимки от представянето на проекта в страната. 


 Представената изложба е не само уникална като реализиран проект, но и прекрасна възможност посетителите да станат съпричастни на една типично българска атмосфера и да видят знакови места от българската история и природа през погледа на един млад съвременен българин. 


 Към проекта е създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите. Авторът прави своя подарък с този жест като довършителен щрих в разказа за историята на това патриотично начинание на група млади българи, посветили се на опазването и популяризирането на  традициите ни и богатото ни духовно наследство. 


 Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ до 10 юни 2019 г.