logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
28 февруари 2019 г. Изложба „Възпоменателни знаци за Освобождението”
 На 28 февруари 2019 г. в Къща музей „Цар Освободител Александър II” беше открита изложба „141 г. от Освобождението на България. Награди и отличия на опълченци от Плевен. Възпоменателни знаци за Освобождението.”


 Инициативата е посветена на 141 години от Освобождението на България и е част от проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”. Организатори са Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен.
Изложбата беше открита от г-жа Емилия Зорнишка – Директор на Регионален военноисторически музей – Плевен, която подчерта, че целта на проекта е да се популяризират експонати от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен, не включени в постоянните експозиции. 


 По време на Руско-турската война 1877-1878 г. Опълчението е включено и действа в състава на Предния руски отряд. В боя при Стара Загора то доказва качествата си на ефективна бойна формация и разсейва предубежденията относно неговото военно предназначение. Важната роля за спечелването на историческата победа по време на Шипченската епопеята и участието в заключителния етап на войната утвърждават Опълчението като синоним на най-високите воински добродетели на българския народ. 
 Сред хилядите доброволци се включват 58 плевенчани и около 200 души от 52 плевенски села. Голяма част от опълченците от Плевен са зачислени в състава на 3-та и 5-та опълченски дружини, сражавайки се при Стара и Нова Загора, на Шипка и в атаката на Шейновския укрепен лагер. Изложбата представя  ордени, медали, наградни и възпоменателни знаци на опълченци от Плевен и плевенския край и такива, които след Освобождението  свързват живота си с нашия град.
 Ордени и медали на Стоян Христов Кръстев, Никола Петров Мъглов, Иван Ганчов и Иван Хаджиниколов Бобевски, напомнящи за участието в Априлското въстание от 1876 г., за ожесточените битки при Стара Загора, Шипка и Шейново. 
 Орден „За храброст“ IV-та степен, войнишки, емисии 1912 и 1915 г. и руски медал, сребърен и бронзов с надпис: „НЕ НАМЪ, НЕ НАМЪ, А ИМЕНИ ТВОЕМУ“.


 Медали на Стоян Христов Кръстев, опълченец от V дружина, починал през 1912 г. в с. Писарово, Плевенско.
 Колодка с наградни и възпоменателни знаци на опълченеца Нено Митев Белев, за участието му Руско-турската война 1877-1878 г., обявяване Независимостта на България - 1908 г., Балканската война – 1912-1913 г. и Първата световна война.


 Акт за почетен гражданин на Плевен на опълченеца Цанко Първов, подписан от кмета на плевенска община Иван Миндиликов, трима помощник-кметове и десет общински съветници. 
 Адрес от признателните опълченци в България до ген. Николай Столетов. Адресът е връчен през 1907 г. по повод посещението на руска делегация в България във връзка с освещаване паметника на Цар Освободител Александър II и откриването на Военноисторическите къщи музеи в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена. 


 Снимки на поборници и опълченци, направени 30 години след Руско-турската война 1877-1878 г.