logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
10 декември 2018 г. Изложба „Памет за войната”
 На 10 декември 2018 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе открита изложба за Руско-турската война 1877-1878 г. „Памет за войната”. Изложбата е предоставена с любезното съдействие на Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България.  Изложбата е изготвена от Фондация „Център за опазване и социализация на културното наследство” и Руското военноисторическо общество/РВИО с материали от фондовете на музеите в Стара Загора, Русе, РВИМ – Плевен, НПМ „Шипка-Бузлуджа” и ДА „Архиви”. 


 Изложбата бе открита от Мартин Митев - председател на Общински съвет -  Плевен, в присъствието на Милен Яков - зам. кмет на Община Плевен, Румен Петков, Емилия Зорнишка – директор на Регионален военноисторически музей - Плевен, Пламена Заячка – председател на Фондацията.


 Изложбата представя 14 национално значими паметници, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г. и местата на най-тежките боеве в България – Стара Загора, Плевен, София, Русе: Паметник на Свободата на връх Шипка, Параклис-Мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен, Паметник на „Царя Освободител” в София и катедрален храм „Свети Александър Невски”.


 Паметниците са издигнати от Комитет „Цар Освободител Александър II”, учреден през 1899 г.