logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
12 май 2018 г. – Европейската инициатива „Нощ в музея”
 По повод 18 май - Международен ден на музеите, Регионален военноисторически музей се включи отново в Европейската инициатива Нощ на музеите. 
На 12 май 2018 г. от 19.00 до 24.00 ч. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” отвори свободно врати за посетители. 


 Вечерта започна с изпълненията на клуб „Веселяци” – Плевен пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”  Акцент в програмата бе изложбата „140 години от Освобождението на България и изграждане на новата българска държава”, организирана с любезното съдействие на  Регионален исторически музей – В. Търново. 


 Материалите в изложбата са свързани с епохата на българското национално освобождение и дейността на най-важната институция в нова България - Учредителното събрание 1879 г., чието откриване е оповестено с бронзовия звънец, представен в изложбата. 


 Освен него посетителите видяха настолна газена лампа от интериора на кабинета на Стефан Стамболов като министър-председател и негова снимка от 1877 г.


 Дневници на Учредителното събрание, Правилник за вътрешния ред на Учредителното събрание 1879 г., Проект за Органически устав за държавното устройство на Княжество България – 1879 г., копие на Търновската конституция, словото на княз А. Дондуков-Корсаков руски императорски комисар произнесено на 10 февруари 1879 г.  при откриване на  Учредителното събрание във Велико Търново и други. 


 В зала Рекреация бе открита постоянна изложба - Дарение „140 години Плевенска епопея 1877 г.”, която представя дарени на Регионален военноисторически музей – Плевен художествени картини. Дарители са Владимир и Виолета Гуричеви, доц. д-р Свобода Гюрова и проф. Анна Бояджиева.


 Посетителите имаха възможност да видят документалния филм „Освободителят на България” за американския журналист Макгахан, с продуцент и режисьор Искрен Красимиров.


 И тази година представянето на оръжие на воюващите сили в Руско-турската война 1877/78 г. предизвика интереса на посетителите. Членове на РК „Традиция” – Плевен демонстрираха униформи от епохата. Книжарница „Грама” участва с базар на книгата.
 Учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство,  търговия и обслужване – Плевен представиха техни произведения в изложба – базар.