logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
12 май 2018 г. РВИМ – Плевен получи две ценни дарения
 На 12 май 2018 г. Регионален военноисторически музей – Плевен получи ценно дарение -  реплика на Самарското знаме. Знамето е ушито от г-жа Райна Стефанова, която сподели, че е решила да направи реплика на знамето от патриотични подбуди и вдъхновена от историята на Самарското знаме.  Волята на г-жа Стефанова е знамето да бъде използвано с образователна и експозиционна  цел. 


 Връчването на знамето се състоя в Уводна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” пред картината „Защита на Самарското знаме”, представяща кулминационния момент от бойното кръщение на българското опълчение в боя за Стара Загора на 31 юли 1877 г.  Г-жа Емилия Зорнишка – директор на РВИМ – Плевен връчи на г-жа Стефанова Свидетелство за дарение, като и благодари и сподели, че се радва за проявената от нея родолюбива инициатива. 


 Г-жа Зорнишка подчерта, че Регионален военноисторически  музей - Плевен е институцията, която ще продължи да я съхранява и предава на поколенията. 


 Професор Анна Бояджиева – преподавател в НХА, наследница на известния плевенски художник Христо Бояджиев, дари на Регионален военноисторически музей-Плевен ценна живописна картина, представляваща портрет на ген. М. Д. Скобелев. 


 Картината е от семейната колекция на наследниците на Христо Бояджиев, създадена е през 60-те години на ХХ век.


 Христо Бояджиев и Дионисий Дончев са единствените българи, част от екипа на руския художник Н. В. Овечкин, участвали в рисуването  на живописното платно в зала Панорама.