logo

29 април 2018 г. 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ
 На 29 април 2018 г., по повод 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ, в църквата „Св. Николай“ митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове отслужиха тържествен молебен. 


 Церемонията е по инициатива на Община Плевен и Румен Петков – член на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея 1877 г. 
В този храм на 12 декември 1877 година е отслужена първата благодарствена църковна служба по повод Освобождението на Плевен, в присъствието на руския император Александър Втори.


 На церемонията присъстваха Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Павел Журавлев – директор на Руския културно-информационен център, Румен  Петков - член на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея 1877 г., Емилия Зорнишка – директор на регионален военноисторически музей – Плевен, граждани и общественици.  След молебена гостите поднесоха венци и цветя пред паметниците на Цар Освободител Александър ІІ и ген. Е. И. Тотлебен в парка на Къща-музей „Александър ІІ“.