logo

3 март 2018 г. Национален празник на Република България
 Над 5 000 жители и гости на Плевен преминаха през залите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” в празничния ден. 

 Късно следобед стотици плевенчани изпълниха пространството пред Панорамата, за да участват в поредната проява на НПО „Рицари без броня” по повод 140 години от Освобождението на България „Плевен помни”.


 Гост на събитието беше г-н Георг Спартански – кмет на Община Плевен.  Той се обърна към присъстващите с думите: „Намираме се на едно място, което е свято и е гордост за всички плевенчани и всички българи – „Скобелевия парк-музей“ и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. На тези възвишения по времето на Третия щурм, на 11 септември 1877 година, ген. Скобелев с 12-хилядния си отряд превзема двата турски редута „Исса ага“ и Кованлък“ с цената на 6500 от своите славни гвардейци, които остават завинаги под братските могили на Плевен и на Зелените възвишения. Ние сме благодарен и горд народ и сме се борили за нашата свобода. Никога няма да забравим тези, които са ни подали братска ръка и които са пожертвали живота си, за да ни има нас и България”. 
Кметът благодари на организаторите на събитието и поздрави и инициатора на ушиването на рекордно дългия български флаг от плевенски деца, Миглена Цанова. 


 Дългото 740 метра българско знаме бе ушито специално за отбелязването на 140 години от Освобождението на България от възпитаници на 20 плевенски училища и детски градини.


 Емилия Зорнишка - директор на Регионален военноисторически музей – Плевен поздрави присъстващите с празника и благодари на организаторите за патриотичната инициатива.


 В програмата на събитието се включиха изпълнителите от Фолклорен клуб „Веселяци“ – Плевен Младите възрожденци от НУ „Христо Ботев“


 Сияна Ангелова и Веселин Димитров от Детска градина „Щастливо детство“.