logo

28 февруари 2018 г. Изложба „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”
 На 28 февруари 2018 г. в  Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе открита изложба на оригинални литографии от Руско-турската война 1877-78 г.


 Изложбата е съвместен проект на Посолството на Руската Федерация в България, Община Плевен и Регионалния военноисторически музей – Плевен и се посвещава на 140 години от Освобождението на България.  На проявата присъстваха Н. Пр. Анатолий Макаров - посланик на Руската Федерация в България и Георг Спартански -  кмет на Община Плевен.  Представените 11 литографии са част от личната колекция на посланика на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Анатолиевич Макаров, предоставени за временно експониране в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
От 11 литографии - 4 са публикувани на страниците на „The Illustrated London News”, 3 в „Le Monde Illustre”, 2 в „The Graphic”, 1 в „The Pictorial World” и 1 в неизвестно италианско списание.


 Сюжетите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор.


 Литографиите са оригинални, публикувани в най-популярните и четени по това време британски  ежеседмичници: „The Illustrated London News”, „The Graphic”, „The Pictorial World” и френския „Le Monde Illustre”.  Аудиторията е огромна – цялата Британска империя, Северна Америка, Франция и френските колонии, както и много европейските държави, в които се получава чуждестранна преса. Седмичните списания са много популярни, имат огромен тираж, а сътрудници са най-добрите за времето си художници, гравьори и кореспонденти. 


 Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” дава уникална възможност да се види Руско-турската война 1877-1878 г. през погледа на Европа, такава каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-тото столетие.  
 Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до края на м.април 2018 г. 
 След изложбата се състоя представянето на албума „Освобождението на България – ликовете на Войната и Паметта“ (Освобождение Болгарии - лики Войны и Памяти, Москва, Русские витязи, 2018), подготвен от колектив от български и руски историци. Редактори и съставители са проф. дин Румяна Михнева, Олег Леонов, проф. Пламен Митев, доц. Тина Григорова и доц. Валери Колев и др.
 Във връзка с отбелязването на 140 години от Освобождението на България, Юбилейни плакети „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бяха връчени на Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Н. Пр. Анатолий Макаров - посланик на Руската Федерация в България и Румен Петков - член на Инициативния комитет за отбелязването на 140 години от Плевенската епопея 1877 г.