logo

27 февруари 2018 г. Изложба „Лични вещи на д-р Георги Странски
 На 27 февруари 2018 г. в  Къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ“  беше открита  изложба с лични вещи на д-р Георги Странски. 


 Експонатите са предоставени от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив и ще гостуват до 28 март. Инициативата е посветена на 140 години от Освобождението на България и е част от проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”. Организатори са Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен.


 Директорът на РВИМ – Емилия Зорнишка запозна присъстващите с живота и дейността на д-р Георги Странски.


 Д-р Георги Странски е роден през 1847 година в град Калофер. Началното си образование получава при даскал Ботю Петков и расте заедно с неговия син Христо Ботев. През 1874 г. завършва факултета по медицина в Букурещ и работи като ординатор в букурещка болница. Когато през юли 1875 г. Христо Ботев решава да се ожени за Венета Рашева, избира д-р Странски за кум. По късно той става и кръстник на дъщеря му Иванка. През Руско-турската война 1877-78 г. д-р Странски заминава на фронта като лекар-доброволец в румънската армия. Работи във военновременните лазарети край Плевен, основно при село Гривица и спасява стотици ранени и болни. Остава в града и след освобождението на Плевен на 10 декември 1877 г. Младият лекар активно се включва в ликвидирането на последствията от продължителната блокада на града – подобряване на санитарното състояние на Плевен и околностите му и овладяване на епидемиите. След подписването на Санстефанския мирен договор е назначен за окръжен лекар и управител на плевенската болница. Бил е депутат, княжески комисар, министър. Участва като лекар-доброволец и в Сръбско-българската война. От 2005 година УМБАЛ-Плевен носи името „Д-р Георги Странски”.


 Изложбата  включва 12 експоната от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив - лични вещи на д-р Странски и документи. Сред тях са медицинска лента на Червения кръст на Румъния, която д-р Странски е носил като участник в румънската санитарна мисия в Сръбско-турската война през 1876, а през Руско-турската война е военен лекар в румънската армия. 


 Показан е и печат на лекаря като княжески комисар.


 Експозицията представя отличия на д-р Г. Странски – орден „За военна заслуга” V степен с корона и царски орден „Св. Александър” V степен. Показан  е ръкописа  „Бележки из живота ми”, съдържащ  14 страници със спомените от  живота му  в Калофер, Цариград, Галац и Болград до края на 1867 г. 


 Автентичността на ръкописите е несъмнена. Включени са също ръкописни бележки на д-р Г. Странски за събитията около Съединението и за управлението на Стефан Стамболов, телеграми и  грамоти за награждаване с „Таковски кръст” за участието му като лекар в Сръбско-турската война 1876 г. и като бивш дипломатически агент  в Белград, 1888 г.