logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
17 януари 2018 г. Изложба „Епопея за незабравимите български опълченци"
 На 17 януари 2018 г. по повод 140 години от Освобождението на София и България, в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика" на Регионален исторически музей – София, бе открита фото изложба „Епопея за незабравимите български опълченци" от поредицата „България в блясък”. 
 Автор и куратор на изложбата е д-р Тошо Пейков.  В 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение. 
 Повече от година д-р Тошо Пейков събира богат архив за събитията свързани с Руско-турската война 1877–1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков.  Всяка фотография съдържа описание, история на събитието, запечатано в нея, информация къде се съхраняват оригиналните снимки и специална благодарност на музеите и институциите от организаторите на изложбата. Материалите са събрани от музеите в страната. Регионален военноисторически музей Плевен е представен в изложбата със снимки от колекциите във фонда на музея. В Руско-турската война 1877–1878 г. участват като доброволци много руски лекари и медицински сестри, но  много малко от тях се знаят поименно. Такава е снимката на Анна Павловна Прибылева-Корба, милосърдна сестра, за която е уточнено, че е участвала на бойното поле при Плевен. Снимката впечатли особено представителите на медицинското съсловие в България. 


 Освен нея Регионален военноисторически музей Плевен предостави снимките: „Опълченци от Плевенския край” 


 „Полковник Яков Петкович – български военен лекар” и „Юлия Петровна Вревская”.


 С материали участват Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, НВИМ – София, РИМ – Стара Загора, РИМ – Русе, РИМ – Кюстендил, РИМ – Разград, ХГ „Илия Бешков” – Плевен, Исторически музей – Карлово, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян и др. 
 Фотографиите са подредени хронологично. Специално място в началото на изложбата е отделено на участието на Българското опълчение с връчването на Самарското знаме, както и информация за събитията, предхождащи Руско-турската война 1877–1878 г. Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза и на ролята на представителите на Великите сили в навечерието на войната. Темата за зараждането и формирането на Българското опълчение е допълнена с архивни материали. Представени са снимки и биографии на командирите на Българското опълчение.  Интересен момент в експозицията е информацията с автентични разкази на опълченци. 
 Изложбата може да бъде видяна до 18 февруари 2018 г.