logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 26 и 27 април 2019 г. ще работят:
- Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
- Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”
- Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 
На 26 април 2019 г. - Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.”.
 
На 28 и 29 април 2019 г. музейните обекти няма да работят.

От Ръководството
17 януари 2018 г. Изложба „Епопея за незабравимите български опълченци"
 На 17 януари 2018 г. по повод 140 години от Освобождението на София и България, в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика" на Регионален исторически музей – София, бе открита фото изложба „Епопея за незабравимите български опълченци" от поредицата „България в блясък”. 
 Автор и куратор на изложбата е д-р Тошо Пейков.  В 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение. 
 Повече от година д-р Тошо Пейков събира богат архив за събитията свързани с Руско-турската война 1877–1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков.  Всяка фотография съдържа описание, история на събитието, запечатано в нея, информация къде се съхраняват оригиналните снимки и специална благодарност на музеите и институциите от организаторите на изложбата. Материалите са събрани от музеите в страната. Регионален военноисторически музей Плевен е представен в изложбата със снимки от колекциите във фонда на музея. В Руско-турската война 1877–1878 г. участват като доброволци много руски лекари и медицински сестри, но  много малко от тях се знаят поименно. Такава е снимката на Анна Павловна Прибылева-Корба, милосърдна сестра, за която е уточнено, че е участвала на бойното поле при Плевен. Снимката впечатли особено представителите на медицинското съсловие в България. 


 Освен нея Регионален военноисторически музей Плевен предостави снимките: „Опълченци от Плевенския край” 


 „Полковник Яков Петкович – български военен лекар” и „Юлия Петровна Вревская”.


 С материали участват Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, НВИМ – София, РИМ – Стара Загора, РИМ – Русе, РИМ – Кюстендил, РИМ – Разград, ХГ „Илия Бешков” – Плевен, Исторически музей – Карлово, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян и др. 
 Фотографиите са подредени хронологично. Специално място в началото на изложбата е отделено на участието на Българското опълчение с връчването на Самарското знаме, както и информация за събитията, предхождащи Руско-турската война 1877–1878 г. Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза и на ролята на представителите на Великите сили в навечерието на войната. Темата за зараждането и формирането на Българското опълчение е допълнена с архивни материали. Представени са снимки и биографии на командирите на Българското опълчение.  Интересен момент в експозицията е информацията с автентични разкази на опълченци. 
 Изложбата може да бъде видяна до 18 февруари 2018 г.