logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
6 декември 2017 г. Тържествена вечер 40 години „Панорама Плевенска епопея 1877 г.”
 По повод 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” на 6 декември 2017 г. в зала „Катя Попова” се състоя тържествена вечер, организирана от Община Плевен и Регионален военноисторически музей. 


 Вечерта започна с откриване на изложба „Дарения”, представена от Емилия Зорнишка -директор на Регионален военноисторически музей.  Изложбата беше реализирана преди всичко с материали от дарителската кампания. Бяха представени снимки, документиращи отделните етапи от изграждането на Панорамата, документи, грамоти, албуми, юбилейни плакети от честванията на 100 и 130 години Плевенска епопея 1877 г., плакети „За участие в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, значки, сувенири, материали от дейността на Панорамата през годините и други.
 Особен интерес представляват оригиналните материали, с които е рисувал Н. В. Овечкин – народен художник на Руската Федерация и ръководител на екипа от художници - палитра, бои, четки, въглен за очертаване на контурите по платното, парче от панорамното платно.  
 Интересът на посетителите бе привлечен и от три картини живопис, дарени от доц. д-р Свобода Гюрова, с етюди от бойните действия в зала Панорама, рисувани от Н. В. Овечкин, Г. Есаулов и М. Ананиев. 


 Дарените предмети са над 600, като най-много са материалите, дарени от доц. д-р Свобода Гюрова – 345 броя.
Сред дарителите са: Владимир Гуричев – почетен гражданин на град Плевен, инж. Пенка Андреева – отговорник за строителството на обект Панорама, Румен Тошев, инж. Илия Митев - конструктор, Цоло Танов, проф. Кирил Мескин – автор на фриза с щикове, Цано Златев – зам.председател на Окръжния съвет за култура, Виктория Маринова, Вера Пелинкова - екскурзовод, Светлана Костадинова – отдел „Връзки с обществеността и протокол” в Община Плевен, Христо Милев, Любомир Джипов и Ирена Петрова - историци.
 Изложбата представи списъци на участниците в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и на наградените с държавни награди по повод откриването.

 

 Кметът на Община Плевен Георг Спартански благодари на Владимир Гуричев и съпругата му за съпричастността направеното от тях дарение от 28 картини на художника Н. В. Овечкин. 
 Всички присъстващи получиха за спомен флайер и значка „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 


 Тържеството в залата започна с концертна програма на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.  Интересни кадри с вълнуващи моменти от паметния 10 декември 1977 г., тържественото честване на 100 – годишнината от Плевенската епопея 1877 г. и откриването на Панорамата, предоставени от Българска национална филмотека, София, специално за  тази вечер, бяха показани за първи път след 40 години. 


 Бе представен премиерен филм „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, изготвен по поръчка на Регионален военноисторически музей – Плевен.  


 Георг Спартански – кмет на Община Плевен се обърна с думи на благодарност към всички плевенчани, допринесли с доброволния си труд и дарения за построяването на емблематичния за Плевен и България монумент. Присъстващите приветства и  Андрей Романов – кмет на Плевен по времето на строителството на внушителния паметник.  23 участници в изграждането на Панорамата бяха отличени с плакети, 20 - с грамоти за принос в строителството, а участниците в дарителската кампания получиха свидетелства за дарение.