logo

10 декември 2017 г. Среща дискусия по повод 140 години от Освобождението на Плевен
 Областният управител на Плевен Мирослав Петров бе домакин на среща-дискусия, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен.


 В нея участие взеха представители на делегацията на руската историческа общност, която бе в Плевен по повод празника и научните и преподавателски среди от Плевен. Сред гостите бе и княз Никита Дмитриевич Ростовский - член на Управителния съвет на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. 


 С доклади по темата участваха директорът на Регионален военноисторически музей Емилия Зорнишка, директорът на института по руска история към Руската академия на науките Юрий Петрович, Любомир Макавеев - преподавател по история от ДФСГ „Интелект”, директорът на Институт „Европа” в Руската академия на науките и Валентин Тодоров, един от потомците на архиерийския наместник, посрещнал император Александър II в града и отслужил първия молебен в свободен Плевен.
По-рано същият ден княз Никита Дмитриевич Ростовский дари на Регионален военноисторически музей ценна литография „Смъртта на княз Лобанов”. 


 Литографията е публикувана в Le Petit Journal на 13 септември 1896 г. Тя ще намери своето място в постоянната експозиция на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 


 Ден преди това, на 9 декември княз Никита Дмитриевич Ростовский разгледа с интерес залите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. 
 Г-жа Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей – Плевен връчи на княз Никита Лобанов - Ростовский Свидетелство за дарение, за подарената от него на 23 октомври 2017 г. за експозицията в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” уникална картина, представяща руския император Николай II със свитата си.