logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 26 и 27 април 2019 г. ще работят:
- Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
- Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”
- Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 
На 26 април 2019 г. - Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.”.
 
На 28 и 29 април 2019 г. музейните обекти няма да работят.

От Ръководството
10 декември 2017 г. Среща дискусия по повод 140 години от Освобождението на Плевен
 Областният управител на Плевен Мирослав Петров бе домакин на среща-дискусия, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен.


 В нея участие взеха представители на делегацията на руската историческа общност, която бе в Плевен по повод празника и научните и преподавателски среди от Плевен. Сред гостите бе и княз Никита Дмитриевич Ростовский - член на Управителния съвет на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. 


 С доклади по темата участваха директорът на Регионален военноисторически музей Емилия Зорнишка, директорът на института по руска история към Руската академия на науките Юрий Петрович, Любомир Макавеев - преподавател по история от ДФСГ „Интелект”, директорът на Институт „Европа” в Руската академия на науките и Валентин Тодоров, един от потомците на архиерийския наместник, посрещнал император Александър II в града и отслужил първия молебен в свободен Плевен.
По-рано същият ден княз Никита Дмитриевич Ростовский дари на Регионален военноисторически музей ценна литография „Смъртта на княз Лобанов”. 


 Литографията е публикувана в Le Petit Journal на 13 септември 1896 г. Тя ще намери своето място в постоянната експозиция на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 


 Ден преди това, на 9 декември княз Никита Дмитриевич Ростовский разгледа с интерес залите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. 
 Г-жа Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей – Плевен връчи на княз Никита Лобанов - Ростовский Свидетелство за дарение, за подарената от него на 23 октомври 2017 г. за експозицията в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” уникална картина, представяща руския император Николай II със свитата си.