logo

23 октомври 2017 г. Регионален военноисторически музей получи ценно дарение
 По повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. княз Никита Лобанов – Ростовский – член на Управителния съвет на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, дари на Регионален военноисторически музей уникална картина, представяща руския император Николай II със свитата си. Картината е рисувана от художника на императорската гвардия полк. Гиго Карлович Баксмансон. Тя е част от серия картини на художника баталист, които представят Николай Александрович в 10-те униформи на полковете, които е командвал. На нея той е в мундир като водещ на кавалерията на императрицата майка Мария Фьодоровна  В свитата на Николай ІІ са нарисувани още 14 души. Сред тях са министрите на императорския двор Иларион Иванович Воронцов-Дашков и ген. Владимир Борисович Фредерикс, министърът на войната Петър Симеонович Ванновски, както и други висши военни по онова време.
10-те картини са включени в албум с литографии, издаден в ограничен тираж през 1896 по повод коронясването на Николай като император. Картината е част от личната колекция на княз Ростовски. 


 Дарението е предадено на директора на РВИМ Емилия Зорнишка чрез Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея. Картината е един от 10 екземпляра, директно литографирани от оригинала през 1896 г. 
По думите на княз Никита Лобанов – Ростовский, с това дарение той се надява да помогне сбирката на РВИМ – Плевен да има още по-голяма пълнота и представителност.