logo

11 септември 2017 г. Ценно дарение от народния художник на РФ Владимир Суровцев получи РВИМ
 На 11 септември 2017 г., по повод 140 години от Третия щурм за Плевен и 10 години от откриването на паметника на генерал М. Д. Скобелев в града, народният художник на Руската Федерация скулпторът Владимир Суровцев подари на Регионален Военноисторически музей умалено копие на паметника на генерал М. Д. Скобелев. 


 Дарението бе обявено и връчено официално на пресконференция в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 


 Владимир Суровцев бе придружаван от ген. Михаил Лавриненко, вицепрезидент на Асоциация „Мир и миротворец” и Александър Туманов, журналист и общественик, занимаващи се със съхраняване на историческата памет. 


 На пресконференцията в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, в присъствието на народния представител Стефан Бурджев, Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140 години Плевенска епопея, председателя на Общинския съвет Мартин Митев, кметът на Плевен Георг Спартански благодари за дарението както на автора и руската делегация, така и на хората, съдействали то да стане факт, сред които почетният гражданин на Плевен Владимир Гуричев. 


 „Дарението ще бъде още един важен акцент по случай 40-годишнината от построяването на Панорамата, 10 години от откриването на паметника на ген. Скобелев и 140 години от Освобождението на Плевен”, допълни г-н Спартански. „Имам шест паметника с коне, но този с генерал Скобелев е сред любимите ми”, сподели  скулпторът. Той припомни, че паметникът на ген. М. Д. Скобелев в Плевен е първият, а едва по-късно негов монумент е издигнат и в Москва.
Владимир Гуричев подари на директора на Регионален военноисторически музей Емилия Зорнишка пълната документация по изграждане на паметника на генерал М. Д. Скобелев в Плевен. Изпълнението на проекта започва преди повече от 10 години именно по инициатива на  Владимир Гуричев, който движи технически цялата организация по построяване на монумента. 


 Умаленото копие на паметника ще бъде част от експозицията на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.
По-късно с тържествен ритуал бе поднесен венец от цветя и на паметника на генерал Михаил Скобелев на едноименния булевард в Плевен.