logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
15 август 2017 г. Изложба живопис в Арт център - Плевен
 По повод 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, на 15 август в Арт център Плевен, Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен откриха  изложбата „140 години Плевенска епопея 1877 г.”  Изложбата включва 37 картини от художествения фонд на Регионален военноисторически музей – Плевен и е част от културната програма на Община Плевен за честванията на годишнината от освобождението на града.  На откриването присъстваха областният управител Мирослав Петров и заместничката му Татяна Божинова, Милен Яков, зам.-кмет на Община Плевен, членове на инициативния комитет за честванията, художникът Данаил Мицев, творци, общественици, граждани.

 Емилия Зорнишка – директор на Регионален Военноисторически музей, запозна присъстващите с историята на създаването на художествената колекция. 


 Началото и се поставя още с изграждането на Военноисторическите музеи, тъй като в художественото оформление на музеите участват най-изтъкнатите български художници като Антон Митов, Иван Мърквичка, както и скулпторите Жеко Спиридонов и Марин Василев. Постепенно колекцията се допълва с картини през годините, някои от които са правени по поръчка.  Представените творби са от периода 1950-1970 г. и са рисувани преди всичко от плевенски автори – Иван Иванов, акад. Светлин Русев, Христо Бояджиев, Дионисий Дончев, Данаил Мицев, Сашо Рачев, Георги Димитров. Присъстват и платна на известни румънски художници, подарени от Румънското военно министерство при изграждането на ВИМ.