logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
26 юли 2017 г. Ценно дарение от картини на Н. В. Овечкин получи РВИМ Плевен
 По повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” семейство Виолета и Владимир Гуричеви дариха на Община Плевен 28 творби на Николай Василиевич Овечкин, автор на живописната част на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, главен изпълнител и ръководител на колектива от 11 руски и 2 български художници.  Картините са от личната колекция на семейство Гуричеви.  На церемонията по връчване на дарението присъства и Иван Пивоварчук – вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.


 Почетният гражданин на Плевен Владимир Гуричев сподели, че желанието му е картините да останат в Плевен, тъй като Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е най-мащабната работа на Н. В. Овечкин.


 Кметът на град Плевен Георг Спартански информира присъстващите, че ценното дарение се предава на Регионален Военноисторически музей Плевен и изтъкна, че идеята е колекцията от картини на Николай Василиевич Овечкин да се обособи като постоянна изложба, която посетителите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще могат да разглеждат.