logo

4 юни 2017 г. Потомците на Макгахан на посещение в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“
 На 4 юни 2017 г. 14 наследници от три поколения на американския военен кореспондент Джанюариъс Макгахан посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Те са за първи път в България, като Плевен е първото място от обиколката им. Потомците на Макгахан ще извървят стъпките на известния си прадядо по време на Руско-турската война  1877-78 година. 


НОВИНА НА БНТ (ВИДЕО) В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ почетните гости бяха посрещнати и приветствани от зам.-кмета на Плевен арх. Невяна Иванчева и от директора на Регионален военноисторически музей Емилия Зорнишка. 


 Тя разказа, че по време на Плевенската епопея през 1877 година Макгахан е неизменно до генерал Михаил Скобелев и предава най-актуалните кореспонденции от бойното поле. Близък приятел на Скобелев, журналист и военен кореспондент, Магкахан го съпътства през цялата военна кампания 1877-1878 г.. За да предава своевременно репортажите си, списвани от мястото на бойните действия, Макгахан неуморно пътува от Плевен през Свищов чак до Букурещ и обратно. Така светът получава актуална информация за събитията при Плевен и хода на войната.
Потомците на Макгахан с интерес разгледаха залите на музея и споделиха, че видяното надминава очакванията им.
 „Много благодарни и щастливи сме, че сме тук, на това историческо място. Затова ви благодарим, че ни приехте, за да можем да видим исторически какво е направил нашият прадядо. Това, което виждаме е повече, отколкото може да се изрази с думи“, каза Фредерик Лукас, потомък на Макгахан.  „Джанюърис Макгахан е мой пра-пра-прадядо. Аз съм много радостна да съм в България, в този музей в Плевен. Поласкана съм от това, което научих тук за войната и от ролята на прадядо ми“, споделя Лора Мюринг. 


 Потомците на Макгахан споделиха, че едва с идването си в България са получили пълна представа за ролята на техния прадядо в историческите събития 1877-1878 г. Те ще предоставят на плевенския Военноисторически музей родословното дърво на потомците на военния кореспондент.  Гостите бяха изключително впечатлени от видяното в залите на Панорама „Плевенска епопея 1877” и дариха специален мемориален знак с изображение на Белия дом, с което изразиха благодарността си за българското гостоприемство и възможността да научат много повече за своя прадядо. Мемориалният знак е изработен от същия вид камък, от който е изграден и Белия дом. Своето вълнение и благодарност наследниците на Макгахан отразиха в Книгата за впечатления в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. 


 Организатори на посещението са Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов, Асоциацията на българските училища в чужбина и Американският научен център в София. В маршрута на правнуците на Макгахан са още шест български града.