logo

25 май 2017 г. Международна изложба „За други своя”… 140 години от войната за освобождение"
 По повод 140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България в Държавния исторически музей на Руската федерация – град Москва, бе открита изложбата „За други своя”… 140 години от войната за освобождение на България”. Изложбата е съвместен проект на Държавния исторически музей на Русия и Регионален военноисторически музей Плевен.


 Регионален военноисторически музей – Плевен участва в изложбата с 47 експоната от   фонда на музея. Сред тях са икони на главнокомандващия руската дунавска армия Н. И. В. Велик княз ген. Николай Николаевич, икони на братята Емилиян и Иван Фокини, реликви от бойното поле край Плевен 1877 г - нагръдни икони и кръстчета на загинали руски воини, лични вещи на генерал М. Д. Скобелев – мастилница и стойка за перодръжки, униформа на редник от Лейбгвардейска I артилерийска бригада, униформа на морски офицер капитан II ранг от Гвардейския екипаж и други. 


 Представени са снимки на архитектурно-скулптурни паметници и братски могили, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г.
Изложбата включва културни ценности от Третяковската галерия, Музеите на Московския Кремъл, Руския музей, Централния военноморски музей и Държавния архив на Риека (Хърватия).


 Изложбата е открита от вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин,  в присъствието на министъра на културата Владимир Мединский, депутати от Държавната дума, посланика на Република България в Москва Бойко Коцев, Директора на Българския културен институт при дипломатическата ни мисия в Москва Павел Васев, представители на побратимените с  Плевен Централен административен окръг на град Москва и град Ростов на Дон.


 Почетни гости на церемонията бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, който  произнесе приветствено слово, и председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев. В тържеството със свои изпълнения участва камерен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, който представи културните традиции на Плевен.  Изложбата ще бъде отворена за посетители до 4 септември 2017 година.