logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
9 декември 2016 г. Изложба „140 от рождението на арх. Пенчо Койчев“
 По повод 10 декември в Панорама „Плевенска епопея 1877” се откри  постерна изложба „140 от рождението на арх. Пенчо Койчев“. Тя се организира от Съюза на архитектите в България и Института за изследване на изкуствата към БАН, със съдействието на  Община Плевен и Военноисторически музеи. Изложбата е част от честването на годишнината от рождението на известния  български архитект, издадена е и книга.


 Изложбата се откри от кмета на Плевен Георг Спартански и директора на Военноисторическите музеи в Плевен – доц. д-р Милко Аспарухов. Присъстваха част от делегациите, поканени за честванията по повод 139 години от Освобождението на Плевен, плевенски архитекти, офицери от ВФ в Д.Митрополия, граждани, ученици.


 Плевен е последната спирка на изложбата. „Това има символично значение, защото искаме да приключим там, където е започнал творческият път на арх. Койчев. С изложбата и книгата ние изпълняваме нашата мисия да предадем на следващите поколения познания както за архитекта Койчев, така и за неговите сгради”, подчерта архитект доц. Мария Давчева, един от авторите на книгата  „140 години от рождението на арх. Пенчо Койчев”. 


 След като завършва архитектура в Гент, Белгия, арх. Койчев се завръща в България с ентусиазма да работи и да се развива. Дълго време стои без работа преди да стане главен архитект на Плевен и да създаде първата си голяма творба – проектът за мавзолея костница „Свети Георги Победоносец”. Арх. Пенчо Койчев печели конкурса сред други 32 проекта. 


 „Докато строи Мавзолея, освен че вплита всичко, което е научил в Гент, той влага цялото си сърце, търсейки националното, романтичното, вплитането на знаци  на българското в тази сграда”, разказа архитект Давчева. По думите на самия архитект Койчев това е била любимата му сграда, в която е оставил сърцето си.


 Преди откриването на изложбата гостите се насладиха на вълнуващите музикални изпълнения на  певицата Виолета Велчева под акомпанимента на Росица Дяковска.


 В проявата участваха и ученици от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, които представиха техни тематични специалитети, сладкарски изделия и карвинг декорации, като акцентът бе макет на торта от захарно тесто във формата на Параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец”.