logo

19 септември 2016 г. Представяне на книгата „Умирам за България”
 В рамките на Европейските дни на наследството в България – 2016 г., Община Плевен и Военноисторически музеи представиха книгата на Борислав Дичев „Умирам за  България” – най-новото изследване за жизнения път и дейността на ген. Владимир Заимов. 
 Проявата се състоя на 19 септември 2016 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 


 Книгата представиха авторът Борислав Дичев, внукът на ген. Вл. Заимов - Михаил, Емилия Зорнишка – главен уредник, Красимир Каракачанов – зам. Председател на Народното събрание. Книгата довършва делото на дъщерята на ген. Заимов – Клавдия Заимова, като се придържа изцяло към принципите за възстановяване на историческата истина. Документалните материали в книга са издирвани в продължение на четири десетилетия. Поради ограничения достъп до определени архивни фондове, Клавдия Заимова първоначално започва да издирва останалите живи свидетели, преки участници в процеса от 1942 г. и записва техните спомени, достоверността на които се удостоверява с личните им подписи. Предсмъртното писмо на генерал Заимов е предоставено на семейството му от архива на МВР повече от 50 години след разстрела му. 


 Документите в тази книга се публикуват за първи път, което я прави по своему уникална. Много от тях са получени от Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация благодарение на няколкогодишните усилия на Михаил Заимов, внук на ген. Заимов. 
 Представена бе и изложба с лични вещи на ген. Владимир Заимов.

   

   

  

 Проявата се откри от Общински хор "Гена Димитрова" с художествен ръководител Анелия Дечева.