logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
14 май 2016 г. – Европейска Нощ на музеите
 По повод 18 – Международния ден на музеите Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” отвори свободно врати за посетители от 19,00 до 24,00 ч. на 14 май 2016 г. 


 В Панорама „Плевенска епопея 1877 г. се експонира изложбата „Реликви на християнския култ" от секретния фонд на Националния исторически музей в София.


 Многобройните посетители с интерес разгледаха представените ценни експонати: таксидиотска кутия от 1803 г., украсена със сребро, позлата и цветни камъни и мощехранителница на Св. Дионисий от 1820 г. със сребро, позлата и филигран. 

 „Нощта” откриха талантливите танцьори и музиканти от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, които омагьосаха публиката с емоционалните си изпълнения  и повдигнаха градуса на настроението.  Проявата продължи с клавирен рецитал на професор Атанас Куртев, чиято блестяща и емоционална интерпретация на творчеството на Фредерик Шопен достави истинска наслада на любителите на класическата музика и заслужено получи аплодисментите на публиката. Традиционно всяка година най-голям интерес предизвиква представянето на хладно и огнестрелно оръжие от епохата на Руско-турската война 1877 г. и задържа интереса на многобройните посетители от всички възрастови групи през цялата вечер. В „Европейската нощ на музеите” участие взеха и членовете на РК „Традиция” Плевен, които атрактивно демонстрираха различни видове униформи от епохата.


 На открито на фасадата на панорамата бе показана мултимедийна презентация „Плевенската епопея 1877 г.” в звук и светлина.  В проявата участие взеха и учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, които зарадваха посетителите с техни оригинални и добре подбрани сладки изкушения.  Около три хиляди души преминаха през залите на панорамата в Европейската нощ на музеите - 14 май 2016 г.