logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
7 март 2016 г. Изложба с експонати от фонда на Военноисторически музеи Плевен
 По повод 138 години от Освобождението на България и 185 години от рождението на командира на българското опълчение генерал Николай Григориевич Столетов в Московския културно-делови център „Дом на Москва в София” се откри изложбата „Оръжие, ордени, медали и руски униформи от времето на Руско-турската Освободителна война 1877/78 г.” с експонати от фондовете на Плевенските Военноисторически музеи. 

 Изложбата се организира със съдействието на отдел „Външноикономически и международни връзки” на Правителството на Москва. 
Експонирани са 6 мундира от казашките и артилерийски части на руската имперска армия. 
 Представят се основните видове оръжие в руската армията, използвани през Руско-турската Освободителна война 1877/78 г.”  - системи „Крнка”, „Бердана 1” и „Бердана 2” и картини от художествения фонд на Военноисторическите музеи.

 Доц. д-р Милко Аспарухов представи книгата „Слава-памет”, издадена от Военноисторически музеи, премирана като проект и отличена в Общоруски конкурс с премията „Свети Благоверни Княз Александър Невски”. 


 В  мултимедийна  презентация за гостите на проявата, авторът акцентира върху основните моменти от различните направления музейна дейност на Военноисторически музеи - Плевен.