logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
3 март 2016 г. Национален празник на Р България
 Както всяка година на 3 март Военноисторическите музеи отвориха свободно врати за посетители във всичките музейни обекти. Неспирен бе потокът от посетители в музеите през целия ден, но обичайно най-голям интерес предизвика панорама „Плевенска епопея 1877 г.“
 Над 10 хиляди души, граждани на Плевен и гости от страната, разгледаха залите на панорамата - единствен по рода си художествен музей в България. 
 В деня на националния празник Мавзолеят „Свети Георги Победоносец“ е бил разгледан от над 1500 посетители, също толкова плевенчани и гости на града посетиха  къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“, в която е експонирана изложбата „Уникални реликви от Българското възраждане“.
 Късно следобед пред Панорамата се събраха хиляди граждани, за да се включат в общоградското честване „Плевен помни”, организирано от сдружение „Рицари без броня”, със съдействието на Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.  Зазвучаха патриотични песни и стихове в изпълнение на отличени ученици в конкурса „Син съм на земя прекрасна”, на фона на огромния 26 метров трибагреник, спуснат от покрива на Панорамата. 


 Това, както и десетките развети над главите на хората знамена, допринесоха за създаване на една вълнуваща и емоционална атмосфера на честването.  Всички ученици – рецитатори и изпълнители, получиха подаръци от директора на Военноисторическите музеи - Милко Аспарухов и председателя на сдружение „Рицари без броня“ Валентин Грижов. 


 Фолклорен клуб „Веселяци” се включи в честванията със специално подготвена програма.


 Празникът завърши с голямо общо хоро