logo

1 март 2016 г. Изложба от проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”
 В навечерието на Националния празник на България 3 март и по повод 138-та годишнина от освобождението на  България, Военноисторически музеи откриха в къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”.  През 2016 година се навършват 140 години от Априлското въстание - връх в борбата за национално Освобождение.


 Музейните материали са от фонда на Историческия музей в Бяла черква.
 Изложбата, представя оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 година. 


 Изложбата включва: пушка - карабина „Крънка", принадлежала на Петър Иванов Тончев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро, съхранена от неговия правнук Събин А. Тончев, пушка - карабина „Шнайдер", обр. 1865, принадлежала на Георги Калчев от Бяла черква, съхранена от неговия правнук Георги Калчев. Сабя от Априлското въстание, местно производство, принадлежала на Стоян Ковача от Бяла черква, съхранена от неговия правнук Михал Вълев. Ятаган от Априлското въстание, принадлежал на Пенчо Колев Кюркчиев, пищов барабанлия, принадлежал на Пейо Неделчев Маринов от Бяла черква, съхранен от неговия правнук Христо Христов.  Представена е и снимка на останалите живи въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, направена в Бяла черква през 1898 г.