logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

18 февруари 2016 г. - Изложба „Безсмъртието на българския дух"
 На 18 февруари 2016 г. в Народното събрание на Р България се откри изложбата „Безсмъртието на българския дух" посветена на 143 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и 140 години от Априлското въстание и гибелта на Христо Ботев.  


 Честванията са под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


 Военноисторически музеи участват в изложбата с две оригинални писма, писани от Апостола на свободата Васил Левски.


 Първото писмо е с дата 4 август 1872 година. Писмото е адресирано до Дели Христемага в Едрине и е с подпис  Ас. Дер. Кърджяля – един от псевдонимите на Васил Левски.


 Дели Христемага е псевдоним на Христо Иванов – Книговезеца /Големия/- участник в двете български легии, член на революционния комитет в Търново и сподвижник на Васил Левски. Съдържа указания за дейността на Вътрешната революционна организация и строгото спазване на конспирацията.
 Второто писмо е от 15 юли 1872 година и е подписано от Аслан Дервишоглу Кърджяля /псевдоним на Васил Левски/.


 Съдържа указания какво е необходимо, за да се набавят средства за народната каса и как да става отчитането им. В писмото се съобщава, че са изпратени 10 бр. устави, които ще се раздадат на действителните членове, като всеки ще се отбелязва под определен номер и съответно ще се записва на кого какво се дава и кога. Споменава се за едно окръжно, което да бъде прочетено пред всички членове и се вменява задължението да се работи, като се спазва устава на организацията, а касата да си води дневник и всеки член да си набави оръжие.
 Експозицията се осъществи съвместно с Общобългарския комитет "Васил Левски" и Общонародна фондация "Христо Ботйов".


 Специално участие в откриването на изложбата взе Детският хор на Българското национално радио, който зарадва присъстващите с изпълнения на "Хубава си татковино", "Хубава си моя горо", "Обесването на Васил Левски" и на българския химн.