logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

9 декември 2015 г. Представяне на книгата „Слава-памет”
 В навечерието на 10 декември – Ден на признателност на гражданите на  Плевен към загиналите за неговото Освобождение и като една от проявите за отбелязване на 138-та годишнина от освобождението на града, в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се представи  книгата „Слава-памет” с автор доц.д-р Милко Аспарухов. 
 Книгата доразвива проекта „Слава-памет”, участвал през 2013 г. в открития  творчески конкурс за присъждане на  Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски”, Руска Федерация. Проектът „Слава-Памет”   е отличен  с трета награда и с бронзова  фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски” за  опазване паметта на героите, загинали на бойните полета по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за обективната оценка  ролята на личността в нея, за повишаване интереса към историята и културно-историческото  наследство и за целенасочена музейна мемориална практика за период от 15 години.


 На представянето присъстваха кметът на града Георг Спартански, първият секретар на посолството на Руската федерация Роберт Шестаков, делегация от побратимения на Плевен Ростов на Дон, почетният гражданин на Плевен Владимир Михайлович Гуричев, директори на институции, общественици, историци и граждани.
 Книгата  представи  професор Христо Глушков, преподавател във ВТУ „Кирил и Методий”.


 Изданието запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със  зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля  през годините и конкретно  в периода след  възстановяването им през 1997 г, като самостоятелно юридическо лице.


 В представянето участие взеха и солистите на русенската опера Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – баритон, които завладяха публиката с прекрасните си изпълнения.